CA | ES |

Tecnologia no invasiva per ajudar a la recuperació després d’un ictus

El futur de la recerca en tecnologia aplicada a la rehabilitació després d’un ictus mira cap a les tècniques poc invasives i que aprofundeixin en el coneixement del cervell,
expoictus
20
Oct

Tecnologia no invasiva per ajudar a la recuperació després d’un ictus

ExpoIctus ha reunit avui a Barcelona uns 300 professionals, pacients i representants de diferents administracions en la primera fira tecnològica de rehabilitació neurològica i discapacitat, organitzada per la Fundació Ictus amb la col·laboració d’Eurecat (membre de Tecnio) i el patrocini de Medtronic i de Telefónica, amb el suport del Departament de Salut. A Twitter, es pot seguir amb l’etiqueta #ExpoIctus16.

Durant la jornada, s’ha analitzat el valor científic de la tecnologia aplicada a la rehabilitació després d’un ictus, s’ha presentat la innovació en aquest camp i s’ha debatut sobre els processos per introduir els progressos al sistema sanitari perquè els afectats se’n puguin beneficiar. “La tecnologia avança de pressa i hem de saber què aporta cada avenç”, afirma Esther Duarte, membre del Comitè Científic d’Expoictus i Cap de Secció de Rehabilitació Neurològica de l’Hospital de l’Esperança, Parc de Salut Mar. “Ara, la tecnologia és indispensable, però no ens podem deixar enlluernar. Aquest és el nostre paper: ajustar les expectatives dels pacients, les innovacions que proposen les empreses, i combinar-ho amb l’evidència disponible, amb els coneixements i l’experiència dels professionals”.

Segons Felip Miralles, director de la Unitat de Tecnologia d’eHealth d’Eurecat, l’augment de l’impacte de les malalties vasculars cerebrals en els darrers anys “ha vingut acompanyat de múltiples iniciatives de recerca i innovació per a la prevenció, el tractament i la rehabilitació després de l’ictus de les capacitats tan motores com cognitives”. Segons Miralles, la tendència és avançar en “tecnologies ubiqües, no intrusives, econòmiques, que puguin arribar a tothom que ho necessiti de manera eficaç i sostenible”. Miralles remarca que, en el darrers anys “hem vist el pas d’entorns controlats de gimnàs virtual” cap a solucions que s’integren “de manera quasi invisible en les activitats comunes de la vida diària de cada individu”.

El futur de la recerca en tecnologia aplicada a la rehabilitació després d’un ictus mira cap a les tècniques poc invasives i que aprofundeixin en el coneixement del cervell, com ara l’electroestimulació cerebral no invasiva, la neuromodulació, la nanotecnologia i el monitoratge d’activitats de la vida diària. “La recerca ha d’avaluar els tractaments que oferim avui dia, però també obrir nous fronts que ens permetin ser més eficaços i donar una millor qualitat de vida als pacients i al seu entorn”, sosté Antoni Rodríguez-Fornells, professor ICREA a l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge IDIBELL.

Una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida

Segons la World Stroke Foundation, l’ictus és la segona causa de mort al món. Afecta 17 milions de persones cada any, de les quals en moren sis milions i mig. És la primera causa mèdica de discapacitat en el món occidental: el 45% dels afectats queda amb seqüeles que condicionen laseva vida diària. A Catalunya, on hi ha 13.000 ictus cada any, és la primera causa de mort en dones i la tercera en homes. 900 infants conviuen amb una discapacitat per un ictus.

L’ictus també és la segona causa de demència. Fins a un 23% dels sobrevivents poden tenir alguna disfunció cognitiva, en memòria o càlcul, i entre un 28% i 38% poden tenir trastorns del llenguatge, com afàsia, dificultats d’expressió o de comprensió, o disàrtria, alteració de la funció motora de les paraules que no afecta la comprensió i la creació d’idees.

“És important identificar com abans millor qualsevol alteració o dèficit cognitiu o motor per optimitzar els resultats de la rehabilitació”, explica Conxita Closa, metgessa rehabilitadora, membre del Comitè Científic d’ExpoIctus i Directora Assistencial de Corporació Fisiogestión. “La rehabilitació acostuma a ser un tractament llarg, de més d’un any. Per això, les plataformes virtuals interactives, amb la guia d’un professional, poden afavorir el manteniment cognitiu. Afavoreixen la implicació del pacient i són un complement a la resta d’intervencions d’un procés integral de rehabilitació”.

ExpoIctus: debat, espai expositor i conferències magistrals

Prop de 20 empreses i entitats mostren al llarg de tot el dia els seus productes i serveis, que els assistents poden conèixer i provar: iniciatives de realitat virtual, enginys mecànics, estimulació cognitiva i motora en línia, videojocs, aparells que permeten la sincronització de l’activitat mental amb la funció motora, eines de neuroestimulació no invasiva i solucions tecnològiques de rehabilitació neuropsicològica.

Elisabeth Ortínez, de la Fundació Ictus i Miquel Gallofré, Director del Pla Director de la Malaltia Vascular Cerebral del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya han donat la benvinguda els assistents. En l’acte inaugural també han participat Esther Duarte, Cap de Secció de Rehabilitació Neurològica – Hospital de l’Esperança, Parc de Salut Mar, i Conxita Closa, Metgessa rehabilitadora i Directora Assistencial – Corporació Fisiogestión, ambdues, membres del Comitè Científic d’ExpoIctus.

El Secretari d’Universitats de la Generalitat de Catalunya ha ofert la conferència magistral, sobre intel·ligència i evolució. Fins al migdia, metges i investigadors analitzaran diferents aspectes de la rehabilitació amb tecnologia i abans de la pausa del migdia, Pilar Magrinyà, Directora general de Planificació en Salut, tancarà aquesta primera part del programa.

29 d’octubre: Dia Mundial de l’Ictus

El 29 d’octubre és el Dia Mundial de l’Ictus. La Fundació Ictus se suma a la campanya mundial, organitzada per la World Stroke Foundation, “L’ictus és tractable”, que es farà arribar a la premsa i a la ciutadania a principis de la setmana vinent. També s’ha organitzat un seguit d’actes per commemorar aquesta efemèride i es faran públiques les dades epidemiològiques més recents.

La Fundació Ictus (fundacioictus.com) és una entitat amb presència social amb la missió de donar a conèixer la malaltia, impulsar la recerca sobre la mateixa i donar suport a les persones que han patit un ictus. Els seus objectius són: donar a conèixer la malaltia i difondre com prevenir-la, com evitar-la i com tractar-la; donar suport als pacients amb ictus i a les seves famílies i donant suport a les persones amb discapacitat, amb aliances amb altres entitats. També, impulsar la recerca sobre la malaltia en totes les seves etapes i des de totes les perspectives.

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de Tecnio), aplega l’experiència de més de 500 professionals que generen un volum d’ingressos de 45 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa.

 

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!